Sluit deze website meteen
Wis geschiedenis
0800 2000 Advies, ondersteuning en melden bij (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld
112 Bij een levensbedreigende situatie
24/7 24/7 gratis gratis

Directeur op snuffelstage (blog)

Tijdens de vakantieperiode is de agenda van Azime Gülhan rustiger dan gebruikelijk. De directeur van Veilig Thuis Noord Oost Gelderland gebruikt deze tijd om op snuffelstage te gaan bij een aantal van haar collega’s. Zij sluit aan bij een MDO-overleg, begeleidt een Tijdelijk Huisverbod-procedure en gaat mee op huisbezoek. In deze blog lees je haar ervaringen.

MDO-overleg
Gülhan sluit aan bij een zogenaamd multidisciplinair-overleg (MDO-overleg) tussen gedragswetenschappers en Specialisten Huiselijk Geweld/Kindermishandeling: “Elk MDO-gesprek is anders. Er is veel maatwerk nodig omdat elke casuïstiek net iets anders vraagt. Een geruststellende gedachte dat er nauw samen wordt gewerkt om oplossingen te bedenken.”

Tijdelijk Huisverbod
“Ik mag meelopen met een Tijdelijk Huisverbod-procedure. Een jongeman heeft zijn moeder in elkaar geslagen. Samen met mijn collega spreek ik af op het politiebureau. De deur van de cel gaat open: ik zie een zenuwachtige jongen. Op de grond ligt een Donald Duck-magazine en zijn blauwe slippers. Hij knikt vriendelijk naar mij. De hulpofficier van justitie legt uit wie we zijn en wat wij komen doen. Joris (gefingeerde naam) vertelt dat er een kortsluiting in zijn hoofd was. Na een uur praten hebben mijn collega en de hulpofficier van justitie een goed beeld over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Joris stond al enige tijd op de lijst voor begeleid wonen. Hij wordt nu met spoed geplaatst.

Ook bij het gesprek met de moeder ben ik aanwezig. Zij vertelt hoe lang ze bezig was om voor haar zoon een plek te regelen. Een wanhopige moeder die tevergeefs op zoek naar hulp is…tot het misgaat. Ik schaam me dat ik deel uitmaak van een systeem waarin mensen verdwalen en niet de juiste hulp krijgen. Waarom kunnen we dit soort problemen niet aanpakken voordat het escaleert?

De burgemeester wordt gebeld met het verzoek om een THV op te leggen. Hij neemt het advies over. Joris mag tien dagen niet naar huis. Hij heeft beloofd om zich aan deze afspraak te houden. Maar kan hij dat ook? Zijn moeder is alles voor hem…”

Huisbezoek
“Vandaag mag ik mee met een collega op huisbezoek. Via de politie hebben wij een zorgmelding ontvangen over een moeder die haar kind in de auto had achtergelaten om boodschappen te doen.

We bellen bij haar thuis aan, maar krijgen geen antwoord. We zijn net van plan om weer terug naar kantoor te gaan als wij de moeder met haar kind aan zien komen rijden. Mijn collega geeft uitleg over wie wij zijn, wat Veilig Thuis doet en waarom wij bij haar langskomen.

Je ziet aan het gezicht van de moeder dat zij het niet eens is met het verhaal van de politie. Zij vertelt dat haar dochter sliep en zij alleen even kort één winkel inliep. Uit haar verhaal maak ik op dat ze een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Het was zeker een leerzaam moment voor haar.

Mijn collega stelt aanvullende vragen over andere onderwerpen zoals financiën en de vader van het kind. Zij geeft uitleg over de volgende stappen.”

Wat ik heb geleerd…
“Ik ben trots op het werk dat mijn collega’s verrichten. Het was indrukwekkend om te zien hoe onze Specialisten HG/KM het verschil kunnen maken als het gaat om het borgen van veiligheid.

Er is niet één oplossing. Elke situatie is uniek. Voor elk gezin of huishouden is maatwerk nodig. Wij beleidsmakers kunnen niet alles protocolleren en professionele ruimte is een belangrijk uitgangspunt.

Als Veilig Thuis komen we vaak in beeld nadat een situatie al is escaleert. Laten we nóg meer samen optrekken om escalaties te voorkomen! Ik pleit voor samenwerken in plaats van ketendenken.”

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt voor iedereen, die met (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals.

Meer informatie
veiligthuisnoordoostgelderland.nl