Sluit deze website meteen
Wis geschiedenis
0800 2000 Advies, ondersteuning en melden bij (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld
112 Bij een levensbedreigende situatie
24/7 24/7 gratis gratis

Hoe moeilijk het ook is: zoek toch hulp (5 jaar VTNOG)

“Ik heb heel lang gedacht dat het aan mij lag, ik zocht de fout altijd bij mezelf. Op één of andere manier bleef ik ook de hoop houden dat het wel goed zou komen.’’

“Op een gegeven moment was ik zo bang, ik wist gewoon niet of ik hier nog levend uit zou komen. Mijn grootste angst was dat de kinderen bij mijn (ex-)man zouden opgroeien als ik er niet meer zou zijn. Dat was achteraf gezien wat ik nodig had om de politie te bellen en aangifte te doen. Ik heb de situatie heel lang willen verbloemen, ik wilde ook graag mijn gezin bij elkaar houden. Het is een enorme drempel om aan de bel te trekken. Ik voelde me zo ontzettend bang, alleen en mach­teloos. Ik dacht steeds: zolang de kinderen er maar niks van merken. Maar op een gegeven moment begon de oudste dingen te zien en steeds vaker opmerkingen te ma­ken. Nu denk ik: ik had bij de eerste klap al weg moeten gaan.”

Compleet in shock

“Nadat ik contact had gezocht met de politie, werd mijn ex opgepakt. Al vrij snel kwam Veilig Thuis in beeld. Mijn contactpersoon Yvo maakte me gelijk duidelijk dat dit zo niet door kon gaan en dat het geen veilige leefsituatie was voor de kin­deren. Als Yvo niet zo daadkrachtig was geweest, was de situatie nog veel erger geweest. Gelukkig kreeg mijn ex een tijdelijk huisverbod op­gelegd. Zelf was ik de eerste dagen compleet in shock en ik had totaal geen besef. Als ik mijn baby naar bed bracht, hoorde ik mezelf een slaapliedje zingen maar ik hoorde ook de trilling in mijn stem.

Tijdelijk Huisverbod

“Yvo was heel duidelijk in welke stappen ik moest zetten. Het was niet altijd wat ik wilde horen, maar wel heel erg nodig. Zelf schoot ik in de overlevingsstand; je denkt niet meer, maar doet. Allemaal om het voor de kinderen zo goed mogelijk te doen. Het is heel fijn om dan de juiste begeleiding te hebben, zelf kun je op zo’n moment niet helder denken. Ook als er wat gebeurde, bijvoorbeeld toen het huisverbod werd verbroken, belde Yvo de poli­tie. Dit heeft echt veel verschil ge­maakt. Mede dankzij Veilig Thuis is het tijdelijke huisverbod overgegaan in een contactverbod van drie jaar met een voorwaardelijke gevange­nisstraf als dit wordt overtreden.”

De juiste begeleiding

“Later las ik in mijn dossier dat Yvo al meteen doorhad hoe de situatie in elkaar zat. Voor mijzelf heeft dit wel een half jaar geduurd. Veilig Thuis heeft er ook voor gezorgd dat ik zelf hulp kreeg, ik word begeleid door Moviera. Zij leren me om het ver¬trouwen in mezelf terug te krijgen, dat is heel moeilijk als je zo lang in zo’n heftige situatie hebt gezeten. Ik voel me nog niet helemaal vrij maar het gaat steeds beter. Ook met de kinderen gaat het verrassend goed, gelukkig. Ik probeer ze zo normaal mogelijk op te voeden en er het beste van te maken. Nog steeds zijn er ook momenten dat ik denk: ik had nooit weg moeten gaan, want dit loopt niet goed af.”

Zoek hulp

“De stap om aan de bel te trekken is heel moeilijk. Angst doet rare dingen met je. Maar eigenlijk heb je geen keuze, want als je in zo’n situatie zit, gaat dit vroeg of laat slecht aflopen. Mijn advies aan anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, is om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zorg dat je sterker wordt, eet en slaap goed. En hoe moeilijk ook; zoek toch hulp. Het heeft voor mij ontzettend ge¬holpen dat er een organisatie zoals Veilig Thuis bestaat. Je hoort ook wel eens negatieve geluiden, elke situatie is natuurlijk ook anders. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar het is heel prettig dat iemand je kan begeleiden in welke stappen je moet zetten. Ik weet niet waar ik nu had gestaan zonder de hulp van Veilig Thuis.”

*In verband met privacy is er een gefingeerde naam gebruikt.

Dit interview is gepubliceerd in het magazine ‘5 jaar Veilig Thuis Noord Oost Gelderland’. Klik hier om het magazine te lezen.