Sluit deze website meteen
Wis geschiedenis
0800 2000 Advies, ondersteuning en melden bij (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld
112 Bij een levensbedreigende situatie
24/7 24/7 gratis gratis

Ervaringsverhaal: “Hoe moeilijk het ook is, zoek toch hulp”

Lisa (gefingeerde naam) werd jarenlang door haar inmiddels ex-man, met wie zij drie kinderen heeft, mishandeld.

“Op een gegeven moment was ik zo bang, ik wist gewoon niet of ik hier nog levend uit zou komen. Mijn grootste angst was dat de kinderen bij mijn (ex-)man zouden opgroeien als ik er niet meer zou zijn. Dat was achteraf gezien wat ik nodig had om de politie te bellen en aangifte te doen. Ik heb de situatie heel lang willen verbloemen, ik wilde ook graag mijn gezin bij elkaar houden. Het is een enorme drempel om aan de bel te trekken. Ik voelde me zo ontzettend bang, alleen en machteloos. Ik dacht steeds: zolang de kinderen er maar niks van merken. Maar op een gegeven moment begon de oudste dingen te zien en steeds vaker opmerkingen te maken. Nu denk ik: ik had bij de eerste klap al weg moeten gaan.”

Compleet in shock

“Nadat ik contact had gezocht met de politie, werd mijn ex opgepakt. Al vrij snel kwam Veilig Thuis in beeld. Mijn contactpersoon Yvo Ploeg maakte me gelijk duidelijk dat dit zo niet door kon gaan en dat het geen veilige leefsituatie was voor mij en de kinderen. Als Yvo niet zo daadkrachtig was geweest, was de situatie nog veel erger geweest.”

De juiste begeleiding 
“Veilig Thuis heeft ervoor gezorgd dat ik zelf hulp kreeg, ik word begeleid door Moviera. Zij leren me om het vertrouwen in mezelf terug te krijgen, dat is heel moeilijk als je zo lang in zo’n heftige situatie hebt gezeten. Ik voel me nog niet helemaal vrij maar het gaat steeds beter. Ook met de kinderen gaat het verrassend goed, gelukkig. Ik probeer ze zo normaal mogelijk op te voeden en er het beste van te maken. Nog steeds zijn er ook momenten dat ik denk: ik had nooit weg moeten gaan, want dit loopt niet goed af.”

“Ik heb heel lang gedacht dat het aan mij lag,
ik zocht de fout altijd bij mezelf.
Op één of andere manier bleef ik ook de hoop houden
dat het wel goed zou komen.’’

Zoek hulp
“De stap om aan de bel te trekken is heel moeilijk. Angst doet rare dingen met je. Maar eigenlijk heb je geen keuze, want als je in zo’n situatie zit, gaat dit vroeg of laat slecht aflopen. Mijn advies aan anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, is om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zorg dat je sterker wordt, eet en slaap goed. En hoe moeilijk ook; zoek toch hulp. Het heeft voor mij ontzettend geholpen dat er een organisatie zoals Veilig Thuis bestaat. Je hoort ook wel eens negatieve geluiden, elke situatie is natuurlijk ook anders. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar het is heel prettig dat iemand je kan begeleiden in welke stappen je moet zetten. Ik weet niet waar ik nu had gestaan zonder de hulp van Veilig Thuis.”

Zoek je hulp? Maak jij je zorgen om iemand?
Bij Veilig Thuis kun je terecht als je hulp zoekt, als je je zorgen maakt over iemand anders of als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Neem contact op met Veilig Thuis. Dat kan gratis en anoniem. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.